ΤΑ ΤΑΡΩ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ - Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΑΝΑ

2021-03-16

ΤΑΡΩ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΑΝΑ

12 κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα αντιστοιχούν στα ζώδια του Ζωδιακού, 7 στους πλανήτες και 3 στα Στοιχεία (Αέρας , Νερό και Φωτιά), ενώ το Στοιχείο της Γης, στο οποίο ήδη βρισκόμαστε, δεν αντιπροσωπεύεται (12+7+3=22). Μερικοί αντιστοιχούν αντί για τα τρία αυτά στοιχεία τους πλανήτες Ουρανό, Ποσειδώνα και Πλούτωνα (οι οποίοι όμως δεν ήταν γνωστοί στους αρχαίους).

0. Τρελλός (Αέρας,)
Η κοσμική σοφία κρατημένη σε έλεγχο από τη τέλεια αθωότητα και τη θεία φύση. Το Πνεύμα στην αναζήτηση της εμπειρίας. Αντιπροσωπεύει τη ιδέα, τη σκέψη και τη πνευματικότητα. Αυτή που προσπαθεί να ανέλθει πάνω από τα υλικά πράγματα (εάν το εξεταζόμενο θέμα είναι πνευματικό). Εάν όμως εξετάζεται ένα υλικό γεγονός της καθημερινής ζωής, τότε αυτή η κάρτα δεν είναι καλή και δείχνει ανοησία, βλακεία, εκκεντρικότητα ή ακόμα και μανία, εκτός και εάν συνοδεύεται από πάρα πολύ καλές κάρτες. Θεωρείται πάρα πολύ ιδανική και ασταθής για να είναι γενικά καλή στα υλικά πράγματα.


1. Ο Μάγος (Ερμής)
Αντιπροσωπεύει τον Ερμή ή Θωθ το θεό της Σοφίας και του Λόγου, τον αποκαλυπτόμενο Θεό. Εκφράζει την ένωση και ισορροπία των στοιχειακών δυνάμεων που ελέγχονται από το νου. Ο ίδιος ο αριθμός της Ατραπού (12) υποδηλώνει τη σύνθεση όλου του Ζωδιακού, όπως ο Ερμής είναι η σύνθεση των πλανητών.
Δείχνει επιδεξιότητα, σοφία και προσαρμογή. Επίσης πανουργία, πονηρία
κ.λ.π., ανάλογα με τον καλό ή κακό επηρεασμό της από τις διπλανές της κάρτες. Μερικές φορές παριστάνει απόκρυφη Σοφία.

2. Η Μεγάλη Ιέρεια ( Σελήνη, )
Είναι ένα καθαρά σεληνιακό σύμβολο. Η μεγάλη θηλυκή δύναμη που ελέγχει την ίδια τη πηγή της ζωής συγκεντρώνοντας μέσα της όλες τις ενεργητικές δυνάμεις, τις οποίες κρατά σε διάλυση μέχρι τη στιγμή της απελευθέρωσης. Σύμφωνα με τον Waite είναι η πνευματική Νύφη και Μητέρα, η Κόρη των Άστρων και ο ανώτερος Κήπος της Εδέμ.
Δείχνει αλλαγή και μεταβολή, αύξηση και μείωση, διακύμανση (για καλό ή κακό ανάλογα με τον επηρεσμό της).

3. Η Αυτοκράτειρα (Αφροδίτη, )
Είναι η Ίσιδα της Φύσης, η δημιουργική και θετική πλευρά της, συμβολιζόμενη με την ημισέληνο και την Αφροδίτη. Οι άλλες δυο όψεις της είναι στην αντίστοιχη Αιγυπτιακή τριάδα η Αθώρ και η Νέφθυς, που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα τη Μεγάλη Ιέρεια (πανσέληνος) και τη Δικαιοσύνη (σελήνη 3/4). Η Ίσιδα και η Αφροδίτη δίνουν την όψη της Αγάπης, ενώ η Αθώρ είναι μάλλον μυστικιστική. Η Αυτοκράτειρα συμβολίζει τον Αποκρυφισμό ή το Τάγμα διακρινόμενα από τη θρησκεία (Μεγάλη Ιέρεια).
Αποτελεί το σύμβολο της αναγέννησης, της παγκόσμιας γονιμότητας και επιθυμίας. Συμβολίζει επίσης τη πόρτα ή πύλη με την οποία εισέρχεται κάποιος στη ζωή και τη Πύλη των εσωτερικών μυστηρίων. Ο δρόμος από αυτή προς τα μυστικά της Μεγάλης Ιέρειας είναι μόνο για τους εκλεκτούς.
Δείχνει ομορφιά, ευτυχία και επιτυχία. Ακόμα χλιδή και μερικές φορές ασωτία, αλλά μόνο όταν είναι μαζί με πολύ κακές κάρτες.

4. Ο Αυτοκράτορας (Κριός)
Αντιπροσωπεύει μια τεράστια δημιουργική ενέργεια και ακόμα κυριαρχία. Αντιστοιχεί στο δεκανό του Άρη στο Κριό και παριστάνει έτσι τη τρομερή δύναμη της Φύσης κατά την επιστροφή της Άνοιξης μετά τη νέκρα του Χειμώνα.. Είναι ο Κριός, ο μπροστάρης, ο πρωτοπόρος, ο στρατηγός, ο κατακτητής. Θερμός, εμπαθής και ορμητικός, η αποθέωση του Άρη, είτε στον έρωτα ή στο πόλεμο. Αποτελεί το θετικό αρσενικό, όπως η σύζυγός του
Αυτοκράτειρα αποτελεί το θετικό θηλυκό. Ο ένας δείχνει αρσενική δύναμη και φωτιά, ενώ η άλλη θηλυκή ομορφιά, πολυτέλεια και γονιμότητα.
Δείχνει πόλεμο, κατάκτηση, νίκη, αγώνα και φιλοδοξία.

5. Ο Ιεροφάντης (Ταύρος,)
Είναι ο Μεγάλος Ιερέας, το αρσενικό αντίστοιχο της Μεγάλης Ιέρειας, η στοχαστική, μυστικιστική όψη της αρσενικής δύναμης, ο Σκεπτόμενος, ενώ ο Αυτοκράτορας είναι ο Δρων. Η Σφαίρα του Ζωδιακού ενεργώντας μέσω του Ταύρου πάνω στο Δία. Αντιπροσωπεύει τον Όσιρι, τον Αιγυπτιακό θεό της ανάστασης και δεν μετακινείται ποτέ από το θρόνο του, παρά μόνο για να μυήσει και να ιερουργήσει. Αντιπροσωπεύει επίσης τη απόκρυφη σκέψη, την εσωτερική δύναμη και αντοχή, το στοχασμό και τη συμφιλίωση. Πολλές φορές δείχνει τη κρυφή προστασία των Διδασκάλων. Ο μαγικός τίτλος του είναι Ο Μάγος των Αιώνιων Θεών.
Θεία σοφία, υλοποίηση, εξήγηση, διδασκαλία. Διαφέρει και μοιάζει συγχρόνως με μερικές από τις όψεις του Μάγου, του Ερημίτη και των Εραστών. Γεκικότερα αντιπροσωπεύει την απόκρυφη Σοφία.

6. Οι Εραστές Δίδυμοι,Η απελευθερωτική δράση της καθόδου της ανώτερης Διάνοιας, ή η απελευθερωτική δράση της φώτισης. Η επίδραση της έμνευσης πάνω στη διαίσθηση που καταλήγει στη φώτιση και την απελευθέρωση. Το ξίφος, όχι μόνο της διαίρεσης και διάκρισης, αλλά και της κατάκτησης και απελευθέρωσης, που κόβει τα δεσμά της συνήθειας και του υλισμού. Ο αριθμός της είναι το 7, και στο πλανήτη Αφροδίτη, του οποίου η σημασία είναι αγάπη, ένωση και γονιμότητα.


Δείχνει έμπνευση (παθητική και μερικές φορές διαμεσική, διαφέρουσα έτσι από αυτή του Ιεροφάντη, του Μάγου και του Ερημίτη). Κινητικότητα, ισχύς και δράση, που προκύπτουν από έμπνευση και παρόρμηση.

7. Το Άρμα ( Καρκίνος, )
Αντιπροσωπεύει την ένωση δύο αντιθέτων, τα οποία μπορούν να σύρουν μαζί το άρμα του ανώτερου ανθρώπου προς τους μεγάλους σκοπούς που αυτός προσπαθεί να επιτύχει. Είναι το σύμβολο του πνεύματος του ανθρώπου που ελέγχει τις κατώτερες αρχές της ψυχής και του σώματος και το οποίο, περνώντας θριαμβευτικά μέσα από το αστρικό πεδίο, ανέρχεται πάνω από τα σύννεφα της ψευδαίσθησης, εισχωρώντας στα ανώτερα πεδία.
Θρίαμβος, νίκη, υγεία. Επιτυχία, αν και μερικές φορές όχι σταθερή και διαρκή.

8. Η Δύναμη (Λέων, )
Η κυριαρχία του ανώτερου πάνω στο κατώτερο. Εδώ είναι η ψυχή που κρατά σε έλεγχο τα πάθη, αν και τα πόδια της παραμένουν ριζωμένα στη γη. Το Λιοντάρι είναι όχι μόνο το πέμπτο ζώδιο στο φυσικό ζωδιακό, αναφερόμενο στον 5ο Οίκο (σεξ και έρωτας, αλλά όχι γάμος), αλλά και το πρώτο ζώδιο του ανακατασκευασθέντος από αυτή Μυητικού Ζωδιακού από τον οποίο αρχίζουν όλοι οι δεκανοί. Συμβολίζει επομένως εσωτερικά την Αρχή ή Δημιουργία των πραγμάτων. Το Ερπετό είναι επίσης το σπερματοζωάριο, ο διεγέρτης της νέας ζωής στο θηλυκό. Σαν τέτοιο αντιπροσωπεύει επίσης την Κουνταλίνη, τη πνευματική φωτιά της σπονδυλικής στήλης χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμιά μετάλλαξη, καμιά πνευματική ανάπτυξη και καμιά νέα γέννηση.
Υπομονή, δύναμη, θάρρος, κινητήρια ισχύς και μερικές φορές πείσμα κ.λ.π. Θα πρέπει να συγκριθεί με τη Δικαιοσύνη.

9. Ο Ερημίτης (Παρθένος, )
Ο μοναχικός, αιώνιος αναζητητής της Αλήθειας, της αλήθειας για τον άνθρωπο και τη σχέση του με το σύμπαν.
Αποδίδεται στο ζώδιο της Παρθένου και συνδέεται έτσι με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα στη παρθενική ή ακόμα προεφηβική της κατάσταση.
Σύνεση, αναζητηθείσα και αποκτηθείσα από ψηλά σοφία. Θεία έμπνευση (αλλά ενεργητική σε αντίθεση με αυτή των Εραστών). Μαζί με τον Ιεροφάντη και το Μάγο αποτελούν τους 3 Μάγους.

1O. Ο Τροχός της Τύχης (, Δίας, )
Το σύμβολο του χρόνου, της κυκλικής προόδου κι επομένως του κάρμα. Ο άνθρωπος ανερχόμενος μέσω του τροχού της ζωής από τη μεταβατικότητα και παροδικότητα στην αιωνιότητα και αθανασία.
Καλή τύχη και ευτυχία (μέσα σε όρια), αλλά μερικές φορές επίσης ένα είδος μέθης με την επιτυχία, εάν αυτό επιβεβαιώνεται από τις διπλανές κάρτες.

11. Η Δικαιοσύνη ( Ζυγός, )
Αντιπροσωπεύει τη Νέφθυ, τη τρίτη όψη της Σελήνης, τη δίδυμη αδελφή της Ίσιδας. Έχει σα σύμβολά της το Ξίφος και το Ζυγό. Το γράμμα Λάμεδ στο οποίο αντιστοιχεί συμβολίζει τη κατάσταση ισορροπίας που αποτελεί τη Πύλη προς τα Μυστήρια. Η Φέρουσα τους Ζυγούς.
Αιώνια δικαιοσύνη και ισορροπία. Δύναμη και ισχύς, αλλά αναχαιτισμένη, όπως στη πράξη της δικαστικής απόφασης.Θα πρέπει να συγκριθεί με τη Δύναμη. Σε συνδυασμό με άλλες κάρτες δείχνει νομικές υποθέσεις, δικαστήριο, δίκη κ.λ.π.


12. Ο Κρεμασμένος ή Πνιγμένος ( Νερό, )
Ένα πολύ σημαντικό, αν και καλυμμένο σύμβολο. Αντιπροσωπεύει τη θυσία, τη βύθιση (ή κάθοδο) του ανώτερου μέσα στο κατώτερο για τον εξευγενισμό του τελευταίου. Είναι η κάθοδος του Πνεύματος μέσα στην Ύλη, η ενσάρκωση του Θεού στον άνθρωπο, η υποταγή στα δεσμά της ύλης για να μπορέσει αυτή να ξεπεραστεί και να μεταλλαχθεί. Αντιπροσωπεύει το «εσφαγμένο Αρνίο από
καταβολής κόσμου», τη θυσία του Χριστού και του Όσιρη.
Επιβληθείσα θυσία, τιμωρία, απώλεια. Μοιραία και όχι εκούσια. Γενικά πόνος.

13. Ο θάνατος ( Σκορπιός, )
Ο Θάνατος ο εξισωτής των πάντων. Η αιώνια μεταβολή από τη ζωή στο θάνατο και διά μέσου του θανάτου προς τη ζωή. Η αιώνια μεταμορφωτική (και γι' αυτό το λόγο απατηλή) δράση της φύσης που αναμορφώνει και ανανεώνει όλα τα πράγματα. Η διαβρωτική και καταστροφική δράση του καταχθόνιου Πυρός σε αντίθεση με το Ουράνιο Πυρ.
Χρόνος, αιώνες, μεταμόρφωση. Ακούσια αλλαγή σε αντίθεση με την εκούσια της Σελήνης. Μερικές φορές θάνατος και καταστροφή, αλλά σπάνια το τελευταίο και το πρώτο μόνο εάν επιβεβαιώνεται από τις κάρτες με τις οποίες αυτή συνδέεται.

14. Η Εγκράτεια ( Τοξότης,)
Η ισορροπία, όχι του Ζυγού, αλλά της ορμής του εκσφενδονιζόμενου βέλους του Τοξότη από τη τεταμένη χορδή του τόξου. Για να ξεκινήσει όμως αυτή η ορμή ή ώθηση θα πρέπει να κρατηθούν σε ισσοροπία οι αντίθετες δυνάμεις της Φωτιάς και του Νερού από την αναχαιτιστική δύναμη του Κρόνου. Το Πυρ και το ύδωρ συμφιλιούμενα κι εξισορροπούμενα από τον Αέρα . Ένα ιδιαίτερα αλχημικό σύμβολο που δείχνει το μετριασμό κι εναρμόνιση των αντιτιθέμενων στοιχείων.
Αντιπροσωπεύει τη Μέση Οδό, τον ευθύ και στενό δρόμο ανάμεσα σε δυο αντιτιθέμενες δυνάμεις, που οδηγεί στη σωτηρία και σε μια ανώτερη ζωή. Οι πειρασμοί είναι πολλοί προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά του όπου καραδοκούν τα απειλητικά σύμβολα του Θανάτου και του Διαβόλου.
Συνδυασμός δυνάμεων, πραγμάτωση, δράση (υλική). Αποτέλεσμα καλό ή κακό.

15. Ο Διάβολος (, Αιγόκερως, )
Αντιπροσωπεύει τις χονδροειδείς (ή και κτηνώδεις) παραγωγικές δυνάμεις της φύσης πάνω στο υλικό επίπεδο. Αντιστοιχεί στον αρχαίο Ελληνικό θεό Πάνα
και στον Αιγυπτιακό θεό Μένδη. Υπαινίσσεται επίσης τις σεξουαλικές δυνάμεις της φυσικής γέννησης. Ο Διάβολος θεωρείται εδώ σαν ο αιώνιος ανανεωτής όλων των μεταβαλλόμενων μορφών της Δημιουργίας, σε συμφωνία με το Θείο Νόμο, και θα πρέπει έτσι να μελετηθεί σε συνδυασμό με το Θάνατο (No.13). Αντιπροσωπεύουν μαζί τις δυο ελεγκτικές δυνάμεις του σύμπαντος: τη φυγόκεντρη και τη κεντρομόλα, τη καταστροφική και την αναπαραγωγική ή τη δυναμική και τη στατική.
Υλικότητα, δύναμη, υλικός πειρασμός. Μερικές φορές ιδεοληψία ή ψύχωση, ιδιαίτερα εάν σχετίζεται με τους Εραστές.

16. Ο Κεραυνοβολημένος Πύργος ( Άρης, )
Ο Πύργος της Βαβέλ κτυπημένος από την Ουράνια Φωτιά. Η τρομερή, καταστροφική δράση του κεραυνού, που καταστρέφει τις παγιωμένες μορφές για να προωθήσει στη θέση τους νέες. Το καταστροφικό σε αντίθεση με το συντηρητικό, ή η ενέργεια επιτιθέμενη στην αδράνεια. Η ορμητική κατακρήμνιση όλων όσων περιορίζονται μέσα στους τοίχους της ευκολίας και της συνήθειας. Σε ορισμένους συνδυασμούς δείχνει καταστροφή, κίνδυνο και πτώση.

17. Το Άστρο (,Υδροχόος)
Το επτάκτινο Άστρο της Αφροδίτης λάμποντας πάνω από τα ύδατα του Υδροχόου. Η «καθοδηγητική δύναμη της αγάπης που σε όλες τις όψεις και μορφές της φωτίζει τη ψυχή στη διάρκεια της βύθισής της στην Ανθρωπότητα». Με την Αιγυπτιακή έννοια είναι ο Σείριος, το Άστρο του Κυνός, το Άστρο της Ίσιδας-Όσιρη. Γύρω του είναι τα Άστρα των Επτά Πλανητών.
Ελπίδα, πίστη, απρόσμενη βοήθεια. Αλλά μερικές φορές ονειροπολησία,
εξαπατημένη ελπίδα κ.λ.π.

18. Η Σελήνη ( Ιχθείς,)
Από τα ταραγμένα νερά της Νύχτας ελίσσεται το σκοτεινό μονοπάτι του μόχθου, της προσπάθειας και της πιθανής αποτυχίας, φρουρούμενο από απειλητικούς σκύλους που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους πεζοπόρους. Είναι η ατραπός του αίματος και των δακρύων στην οποία πρέπει να ξεπεραστεί ο φόβος, η αδυναμία και ο δισταγμός. Η απατηλή επίδραση τις φαινομενικής δύναμης των Υλικών Δυνάμεων.
Δυσαρέσκεια, εκούσια αλλαγή (σε αντίθεση με την ακούσια του Θανάτου). Σφάλμα, ψεύδος και εξαπάτηση.

19. Ο Ήλιος ( Ήλιος,)
Η δημιουργική επίδραση των δυο κατώτερων και παθητικών στοιχείων, του Νερού και της Γης, κάτω από την δράση των ακτίνων του Ηλίου: «Προστατευόμενος από τον τοίχο που τον περιβάλλει, και στεκόμενος δίπλα στα ύδατα της μετανοίας, ο προσκηνητής μπορεί να παραδοθεί χωρίς φόβο στο ερευνητικό Φως και να αποροφήσει από αυτό τη ζεστασιά και ζωτικότητα για τον αγώνα που έχει μπροστά του».
Δόξα, κέρδος, πλούτη. Μερικές φορές επίσης αυθάδεια, επίδειξη, ματαιοδοξία, αλλά μόνον όταν είναι μαζί με πολύ κακές κάρτες.

20. Η Κρίση ( Φωτιά, )
Για τον αμύητο είναι η Τελική Κρίση με έναν άγγελο να φυσά μια σάλπιγγα και να εγείρονται οι νεκροί από τους τάφους τους, αλλά για το μυημένο ένα σύμβολο των δυνάμεων του Στοιχείου της Φωτιάς. Ο Ερμής ενεργώντας μέσω της Φωτιάς πάνω στα Κοσμικά Στοιχεία.
Τελική απόφαση, κρίση, καταδίκη.

21. Ο Κόσμος Κρόνος,
Το Σύμπαν, Ο κόσμος. Η στεφανωμένη με την ημισέληνο θηλυκή μορφή, η περιβαλλόμενη από τους 12 κύκλους του Ζωδιακού, είναι η Ίσιδα και η Νύφη της Αποκάλυψης.


Σύνθεση, ο κόσμος, το βασίλειο. Επιτυχία, ανταμοιβή, ταξίδι, αποδημία. Συνήθως δηλώνει το πραγματικό θέμα της ερώτησης κι εξαρτάται επομένως πλήρως από τις κάρτες με τις οποίες συνδέεται.